Bili

De zakelijke website

Zo introduceer je een nieuwe kat in huis

Hoe meer katten, hoe beter, vind ik. Maar goed, je kunt natuurlijk niet zomaar meerdere katten nemen in de hoop dat ze elkaar allemaal even leuk gaan vinden. Het kan heel goed voorkomen dat katten het niet met elkaar kunnen vinden, en dat moet je niet willen. Wanneer je al een kat hebt dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het voor je kat en de nieuweling zo veilig mogelijk te maken. Dit zal ze helpen om vrienden met elkaar te worden, zodat je al je katten kunt verwennen zonder bonje.

Wennen, wennen, wennen

Eigenlijk is het vrij simpel. Een nieuwe kat komt in een vreemde omgeving terecht met andere dieren en mensen waar hij aan zal moeten wennen. De eerste stap is dan ook om de kat de tijd te geven zich te oriënteren in de omgeving. Je kunt het best een kamer vrijmaken en daar de kat in laten voor een tijdje. Zet in ieder geval alles wat de kat nodig kan hebben in de kamer, zoals eten en drinken, een mandje en dekentje, en krabmogelijkheden en speelgoed. De kat zal na verloop van tijd toch wat willen eten of drinken. Daarbij zal de stress van het verhuizen naar een nieuwe woning ook even moeten betijen.

Het belang van geur

Katten zijn enorm gevoelig voor geuren. Wanneer een kat langs bepaalde voorwerpen loopt verspreid hij ook zijn geur. Dit is om territorium af te bakeren waarna de omgeving veilig en vertrouwd zal aanvoelen. Je kunt je dus voorstellen dat het voor een kat nogal een schok zal zijn, als die geur ineens verstoort gaat worden. Je kunt daarom het beste eerst de geur van de andere kat introduceren. Aai met een washandje over de kop van je kat en leg deze dan bij de nieuwe kat en andersom.

De eerste ontmoeting

Nu je de katten hebt geholpen met het wennen aan de woning kun je katten elkaar laten ontmoeten. Eigenlijk een soort katten-date. Maak bijvoorbeeld een spel waarbij ze allebei kunnen spelen. Maak bijvoorbeeld een grote kartonnen doos met gaten er in en leg daar speeltjes in. Je kunt de katten dan het beste in de zelfde kamer laten en ze gewoon samen laten spelen. Wanneer ze toch steevast tegenover elkaar in de kamer blijven zitten, dan kan het helpen om met een speeltje aan een koord de katten wat naar elkaar toe te lokken.

Mocht het nou toch moeizaam gaan om de katten aan elkaar te laten wennen, dan kun je dit ook een beetje sturen door gebruik te maken van Feliway. Hiermee kun je de feromonen nabootsen en ervoor zorgen dat de omgeving iets rustgevender en veiliger aan zal voelen voor de katten.