Bili

De zakelijke website

Hoe onderhoud ik een houtenvloer?

Ben je in overweging om een houtenvloer te leggen in je nieuwe koop- of huurwoning, maar weet je niet zeker of dit de juiste keuze is? In dit artikel lees je hoe je een houtenvloer op de juiste manier onderhoudt. Want met een druk bestaan, wil je natuurlijk zo min mogelijk last hebben van onderhoudt, maar je vloer wel zo mooi mogelijk houden. Want de prijzen van een houtenvloer liggen over het algemeen hoger dan een PVC vloer of een parketvloer. Ook is het belangrijk van tevoren af te wegen of een houtenvloer past bij jouw type woning. Vaak leent een houtenvloer zich uitstekend voor een authentieke of klassieke stijl. De kleur van een vloer is uiteraard ook afhankelijk van hoe je je huis wil gaan inrichten.   

Vereist een houtenvloer dagelijks onderhoud?  

De grootste boosdoeners voor de beschadiging van je houtenvloer zijn zand stof, modder en vuil. Dit vuil gaat onder je meubels zitten, waardoor er geleidelijk veel krassen op de houtenvloer ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk viltjes onder de drukpunten van je meubels te plaatsen. Deze viltjes voorkomen de krassen van vuil. Echter kan dit vuil ook onder je schoenzolen en vloerkleden komen te zitten. Dit vereist om een stofzuigbeurt om de dag. Deze stofzuiger moet wel voorzien zijn van een parketborstel en rubberen wielen. Als je stofzuiger dit niet heeft, is de kans groot dat het strepen of krassen op de houtenvloer achterlaat. Voor reiniging van de vloer is een bezem een prima middel. Het dweilen dient met een vochtige, pluisvrije doek gedaan te worden.   

Hoe reinig ik een houtenvloer na het morsen van eten?  

Voor het morsen van kleinere incidenten, zoals eten, bier of wijn is het belangrijk dit niet met reinigingsmiddel of een overvloed water schoon te maken. Een verkeerd reinigingsmiddel kan namelijk lichte vlekken op je vloer achterlaten, vermijd ten alle tijden bleekmiddel. Dit laat een doffe kleur achter op je vloer. Verwijder eten of drinken met een licht vochtige doek of dweil en een klein beetje afwasmiddel. Maak het daarna droog met droge doek of dweil. Maak de plek schoon en wacht 20 minuten voordat je weer over de vloer gaat lopen.