Bili

De zakelijke website

Hoe kan je je daken ontmossen?

Dakwerkergids.be

Bij jaarlijks dakonderhoud kan de dakwerker aangegroeid mos aantreffen aan je dak. Als je dit niet laat weghalen zal dit de constructie van je dak op langere termijn aantasten. Daarom is het verstandig om daken te ontmossen.

Je kunt dit zelf doen, maar het is verstandiger en veiliger om een professionele dakwerker hiervoor in te schakelen. Zij hebben de juiste apparatuur en zijn gewend om op deze hoogte te werken. In dit artikel lees je alles over daken ontmossen. 

Inspectie van het dak

Bij een dakinspectie wordt je dak onder andere gecontroleerd op vuil en mos. De dakwerker beoordeelt hierbij allereerst in wat voor mate het dak vervuild is, en welke maatregelen er nodig zijn. Soms is het alleen nodig om plaatselijk mos weg te halen.

 In dit geval wordt het mos eerst los gewrikt met een voegenkrabber of hark, en spoelt de dakwerker het vuil weg met de hogedrukspuit. Soms moet ook je volledige dak worden ontmost, als de aanslag op veel verschillende plekken te zien is. 

Dakwerkergids.be

Materiaal van het dak

Meestal wordt gewerkt met een hogedrukreiniger voor het verwijderen van mos aan daken. Hier zit een speciale sproeikop aan vast, die het vuil makkelijker los maakt. In een neerwaartse richting wordt het dak gereinigd, zodat het water niet onder de sluitingen terecht kan komen.

Reinigingsmiddel

Soms gebruikt de dakwerker een speciaal reinigingsmiddel waarmee het mos makkelijker kan worden verwijderd, als het dak zwaar vervuild is. 

In dit geval wordt het dak eerst gereinigd, vervolgens wordt het reinigingsmiddel ingespoten en moet het enkele uur drogen. Daarna wordt het dak nogmaals schoongespoeld. 

Bescherming van het dak

Om te voorkomen dat er opnieuw mos aan je dak zal groeien, is het mogelijk om ervoor te kiezen om je dak preventief te laten behandelen tegen mos- en vuilaanslag. Met een speciale moswerende coating bescherm je je dak dan tegen al het vuil van buiten. 

Je kunt kiezen voor een gekleurde beschermlaag, of het laten aanbrengen van een transparante beschermlaag. (hydrofoberen) 

Meer over het ontmossen van daken lees je op Dakwerkergids.be.