Bili

De zakelijke website

Het nalatenschap van Tolkien

Het nalatenschap van Tolkien

Tolkien is een van de grote schrijvers de 20e eeuw. Hij heeft in zijn eentje een heel literair genre bedacht waar veel mensen zich nog steeds aan houden. Er is nog een ander nalatenschap dat Tolkien ook heeft. Naast het verhaal en de prachtige fantasiewereld heeft Tolkien ook nog verteld over hoe we onze bomen en de natuur in het algemeen moeten respecteren. Ironisch genoeg resulteert dat juist in meer eiken panelen in plaats van minder eiken panelen. De reden daarvoor is trouwens nog best wel logisch als je nagaat wat Tolkien bedoelde met zijn respect voor de bomen.

Hout is duurzamer

Hout is natuurlijk veel duurzamer dan ertsen. Je kunt steeds een nieuwe boom planten als je de oude omhakt. Hoewel Tolkien zei dat we de bomen moesten eren heeft hij er misschien voor gezorgd dat er meer bomen omgehakt worden. Maar Tolkien’s ultieme wens werd daarmee wel gehoord. Doordat we duurzamer leven kunnen we langer op deze aardbol vertoeven en hoeven we niet te vroeg naar een andere planeet te gaan om die uit te buiten. Dus door meer bomen om te hakken zullen paradoxaal genoeg meer bossen kunnen hebben op de planeet. Die bomen die omgehakt worden moeten ook ergens groeien aan het eind van de dag.

Het belang van bomen

Bomen vervullen een groot aantal functies in het ecosysteem. De meeste mensen weten al over de Co2 omzetten in zuurstof maar bomen doen nog een aantal andere dingen die net zo belangrijk zijn. Ze zorgen er ook voor dat er veel water is in een omgeving. Er zijn twee grote bronnen van water. Het grootste gedeelte verdampt uit de oceanen maar veel komt ook weg uit grote bossen. Dat is de reden waarom een tropisch oerwoud zo vochtig is. Ook houden bomen de grond goed vast. Wanneer er geen wortels meer in de grond zitten kan die grond zo weggespoeld worden door een stevige regenbui. Vooral in gebergte is dit effect heel ernstig.