Bili

De zakelijke website

Tuinhuis financieren

Een tuinhuis kan je tuin net dat extraatje geven en is ook ontzettend praktisch. Het ziet er niet alleen mooi uit maar je hebt ook extra binnenruimte. Ook kan, wanneer je het goed aanpakt, een tuinhuis de waarde van je huis verhogen. Wel moet je ervoor zorgen dat het tuinhuis interessant is voor de potentiele nieuwe bewoners en dus iets extra’s toevoegt. Maar waar moet je nou op letten wanneer je een tuinhuis wilt? En hoe zit het met de financiering?

 

Waar moet je over nadenken?

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten wanneer je een tuinhuis koopt.  Wil je dat het tuinhuis bezit over extra opbergruimte omdat je schuur helemaal vol staat? Of is het tuinhuisje meer omdat je ergens lekker kunt zitten met je vrienden. Het kan ook zijn dat je een tuinhuisje nodig hebt voor je hobby zoals schilderen, beeldhouwen of modelvliegtuigen bouwen. Dit kan je dan allemaal doen in het tuinhuisje, maar let op een tuinhuis brengt wel de nodige kosten met zich mee. 

 

Let ook op dat een tuinhuis veel ruimte in beslag kan nemen en op deze manier kan het onbebouwde gedeelte van je tuin een heel stuk kleiner worden. Hierom is het belangrijk om naar de vorm van het tuinhuisje te kijken. Er zijn rechthoekige tuinhuisjes, achthoekige tuinhuizen en ook huisjes die in de hoek worden geplaatst waardoor er meer ruimte over blijft. Let verder ook op de afwatering en de manier waarop het huisje wordt afgesloten. Verder heb je mogelijk een vergunning nodig, dus informeer hiernaar bij je gemeente voordat je het plan doorzet. 

 

Financiering 

Wanneer je een tuinhuisje wilt gaan aanschaffen kan je qua kosten rekenen op een paar duizend euro. De prijs van het huisje is afhankelijk van of je het huisje zelf bouwt of dat je deze laat plaatsen. Er zijn verschillende manieren om een tuinhuisje te financieren:

 

Spaargeld

Zoals bij de meeste financieringen is het beter om te werken met eigen geld. Hier betaal je namelijk geen rente over en je loopt he minste financiële risico. Wanneer je flink spaart kan het zijn dat je vermogensbelasting moet gaan betalen, het aanschaffen van een tuinhuisje om op deze manier deze vermogensbelasting te ontwijken is dan geen gek idee. 

 

Lening

Naast het gebruiken van spaargeld is het ook mogelijk om te lenen. Wanneer je op zoek gaat naar een lening zorg dan dat je tijd stopt in leningen vergelijken. Soms is het ook mogelijk om een uitstaande lening over te sluiten.