Bili

De zakelijke website

Wat is het verschil tussen versterkt en constructiestaal?

Metalen kopen

Metalen kopen is een cruciaal onderdeel van de constructie, maar er zijn veel verschillende vormen van gefabriceerd staal die samenkomen om een ​​project te voltooien. De twee belangrijkste staalsoorten die je waarschijnlijk zal tegenkomen, zijn wapeningsstaal en constructiestaal, en elke vorm heeft zijn specifieke varianten die nodig zijn voor bepaalde projecten.

Als je staal overweegt voor een bouwproject, is het belangrijk om te weten welk type je nodig hebt. Hier is wat informatie die de verschillen tussen constructiestaal en wapeningsstaal vergelijkt om je op weg te helpen.

Metalen kopen

Constructiestaal

Constructiestaal is een cruciaal materiaal bij het vormen van de frames van gebouwen en wordt beschouwd als een van de meest flexibele bouwcomponenten die beschikbaar zijn bij metalen kopen. Constructiestaal kan vele ongelooflijke technische hoogstandjes tot stand brengen, van kolossale bruggen tot torenhoge wolkenkrabbers.

Er zijn veel soorten constructiestaal, waaronder balken, beugels, platen en kolommen, waarbij elk van deze componenten gewoonlijk secties wordt genoemd. Deze stukken zijn de bouwstenen van een op staal gebaseerde constructie en er zijn drie hoofdvarianten van staal:

  • Koolstof-mangaan-staalsoorten, die vaak worden gebruikt vanwege hun sterkte, taaiheid en zuinigheid
  • Laaggelegeerde staalsoorten met hoge sterkte, een recente ontwikkeling met te verbeteren chemische elementen
  • Hoge sterkte getemperd en afgeschrikt gelegeerd staal, vaak gebruikt voor structurele doeleinden.

Versterkt staal

Wapeningsstaal verschilt van constructiestaal omdat het over het algemeen wordt gebruikt in combinatie met beton- en metselwerkconstructies om te versterken en te versterken. In deze situaties biedt het staal treksterkte, die beton over het algemeen mist, terwijl het beton druksterkte biedt.

Versterkt staal wordt geleverd in de vorm van stalen staven, maar er zijn een paar verschillende soorten, elk geschikt voor verschillende situaties:

  • Warmgewalste vervormde staven zijn het meest gebruikte type wapening. Ze worden in molens gewalst om ze vervormingen op hun oppervlak te geven, die hechten en grip hebben op het beton.
  • Zachtstalen gladde staven hebben geen ribben, ze worden over het algemeen gebruikt in kleine projecten waar zuinigheid prioriteit heeft en beton nodig heeft, vandaar haken aan de uiteinden.
  • Koud bewerkte stalen wapeningen zijn warmgewalste staven die een koud bewerkingsproces ondergaan. Deze staven hebben een lagere ductiliteit en worden over het algemeen gebruikt in projecten die rechtheid als primaire factor vereisen.
  • Voorspanstaal wordt gevormd uit staven van meerdere staaldraden die als pezen door het beton gaan. Deze draden zijn koudgetrokken en hebben een hoge treksterkte waardoor ze ideaal zijn voor voorgespannen betonprojecten zoals bruggen en bouwplaten.

Wil je meer weten metalen en wil je een professionele mening, neem dan contact op met Limtrade!