Bili

De zakelijke website

Niet vergeten: zorgverzekering studenten

Als je studeert, is er zoveel meer waar je aan moet denken. Niet te laat komen op college natuurlijk, maar je moet ook veel meer zelf regelen. Dit geldt ook voor je zorgverzekering. Tot 18 jaar ben je voor je zorgverzekering gratis meeverzekerd bij je ouders, maar vanaf 18 jaar moet je dit zelf regelen. Je moet een zorgverzekering kiezen die bij jouw situatie past, maar waar begin je?

Waarom een zorgverzekering?

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Het gaat hierbij om de Basisverzekering. Je bent hiermee verzekerd van medisch noodzakelijke zorg. Daarnaast kan je je nog aanvullend verzekeren voor bijzondere ziektekosten, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, maar ook anticonceptie. Dit is dus afhankelijk van je eigen situatie en de zorg die je denkt nodig te hebben. Je betaalt premie voor je zorgverzekering. Elke zorgverzekeraar mag zelf bepalen hoe hoog die premie is. Tijd steken in een zorgverzekering kiezen is dus zeker de moeite waard, want ook de premie voor de Basisverzekering verschilt per zorgverzekeraar.

Eigen risico

Naast de premie krijg je te maken met een eigen risico. Je hebt een deel verplicht eigen risico, maar ook een vrijwillig eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor een medische behandeling. Als je kiest voor een hoger vrijwillig eigen risico, betaal je minder premie. Hier zit wel een nadeel aan. Als je iets overkomt waardoor je dure zorg nodig hebt, zoals een opname in het ziekenhuis, verbruik je als snel je volledige eigen risico. Het is dus belangrijk om hier een goede afweging in te maken.

Zorgverzekeringen vergelijken

Als je studeert, bieden veel zorgverzekeraars een zorgverzekering studenten. Je krijgt hierbij korting op je premie. Natuurlijk moet je dan alsnog kiezen voor welke zorgverzekering voor studenten je gaat. Er zijn verschillende vergelijkingssites waarop je zorgverzekeringen kan vergelijken. Je vult je wensen in en je persoonlijke situatie. Op basis hiervan krijg je een overzicht van de zorgverzekeringen die bij jou passen. Het is belangrijk om niet alleen te vergelijken op prijs, maar dus ook op de dekking.
Je kan de zorgverzekering meteen afsluiten op zo’n vergelijkingssite, maar je kan er ook voor kiezen om dit te doen op de site van de zorgverzekeraar zelf. Als je nog vragen hebt, kan je altijd bij de zorgverzekeraar terecht voor meer informatie. Het is dus gelukkig niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Betaal niet meer dan nodig, maar zorg wel dat je goed verzekerd bent. Je weet helaas maar nooit…